onsdag 25 april 2007

Råttatoooj

Låååång dag idag.
Föreläsning om lite molekylär gastronomi mellan nio och elva. Var i biblioteket och skrev av det "ursprungliga" receptet på ratatouille. Sedan blev det en snabb lunch vid halv tolv med Elise. Eller snabb och snabb, vi satt nog och pratade en massa också. Jag måste kolla nästa gång om han ser sådär fjantig ut som hon säger. Ganska skoj faktiskt. Hihi.
Hem vid tolv och hämta kockkläderna och fixa med ett "vaniligt" recept. Iväg till skolan vid halv ett igen. Byta om, plocka ihop de råvarorna som jag beställt och sen gå upp i köket. Genomgång med Jesper vad alla hade planerat med sina övningar idag. Gick väl ganska skapligt. Jag som inte ens vet hur man uttalar nämnd rätt.
Stog och svor lite över hur illa det gick att göra mise en placen, men till slut var jag klar med den. Jag har märkt att det är uppenbarligen förberedelserna som tar längst tid att göra och det går riktigt snabbt att tillaga maten när man gjort förberedelserna ordentligt!
Recept nr 1, det ursprungliga, tog en jävla tid att göra, för då skulle jag steka alla grönsakerna var för sig och sedan kyla ner dom. När jag stod och skulle svetta mina zucchini-skivor så kom ju såklart Jesper och pratade med mig, så då blev de mer brynta än bara svettade. Inte så bra kanske. Jag föredrog nog dock den här kompositionen av rätten. Den bestod av strimlad rostad paprika i botten, sen lite tomatconcassé, aubergine-skivor, tomatconcassé, zucchini-skivor, tomatconcassé, svettad gul lök i ganska stora bitar och på toppen tomatconcassé. Smaksättningen, vitlök salt och peppar, på tomatconcassén harmoniserade väldigt bra med de grönsaker som inte var smaksatta alls. Den här kompositionen kan nog fungera ypperligt på en smörstekt brödskiva eller en skiva från en rostad baguette som tilltugg.
Recept nr 2, det vanliga, trodde jag skulle gå snabbare att laga än det första. Men det gjorde det inte. Här skulle jag börja med att svetta lök och vitlök i olja, för att sedan tillsätta de olika ingredienserna i den ordning de tog att tillaga. Så först paprikatärningar, sen auberginetärningar, zucchinitärningar och slutligen tomatconcassén. Denna rätt som vanligen serveras varm, tyckte jag smakade ganska illa som kall. Den blir ju mer sm en gryta. Den passar bra till något kött om man äter sånt. Som kall kan den nog fungera som någon mellanrätt. Yey. Så är det. Eller kanske som tilltugg också? Lite mer salt hade dock behövts.
Nu är det dags för duschen. Sedan iväg på möte med Heinz i skolan vid 19:30. Sedan blir det födelsedagskalas för Jimmy för att sedan besöka puben. Loveli!

2 kommentarer:

  1. Menåeh.. var de födelesedagskalas. Det visste jag ju inte! :P Då hade det ju kanske varit kul att vara kvar juh. Nåja :P

    SvaraRadera
  2. Ojoj undrar hur theres mår idag ?? Puben hmm de var nog fart och fläkt kan jag tänka mig :)

    Grattis förresten på namnsdagen :)

    SvaraRadera