torsdag 31 januari 2008

kunskap.

för två år sedan när jag letade upp den här utbildningen, så var en ganska stor anledning till att jag sökte att det ingick tio veckors praktik utomlands. då visste jag ingenting om den här branschen. jag visste inte ens hur olika färska örter såg ut. basilika, persilja, timjan osv. ingen aning. en crème brulé, vad är det? fond, hur kokar man det? Vadå, temperaturerna som står i kokboken funkar väl bäst? smaker, kombinera? gastronomiska variabler, vad är det för påhitt? livsmedelshygien? hur ser en kockklädsel ut? vad är långpanna? mise en place? vadå luckan? markera? såg ett program hos robin idag med heston blumenthal, ja han som har the fat duck. restaurangen. han som experimenterar massor med smaker. i alla fall. han skulle göra en perfekt risotto. en risotto för övrigt. det hade jag aldrig gjort innan första hantverksprovet. eller den där vaniljbavaroisen jag skulle göra. och den där kycklingen, som blev rå. nu vet jag att termometern skall sitta inne vid benet om man ska ugnssteka kycklinglår. och jag vet också vilka temperaturer som är de bästa. inte på ugnen. utan på köttet. eller fågeln. eller fisken. tio veckors utlandspraktik som sagt. jag är nervös. men det blir en sjukt bra erfarenhet. och jag hoppas verkligen att jag kommer att trivas. jag har tittat på en fin kniv precis. det skulle inte skada om det ramlade in femhundrafemtio kronor på mitt konto så jag kan beställa den, tills innan praktiken. för övrigt så behöver jag veeerkligen en knivväska. inte så poppis att gå på flyget med lösa knivar i resväskan? klurar lite på det där med tjugofemårsfest. fyller ju år under praktiken. undras om det är några som är sugna på lite finmiddag och ett hejdundrande partaj framåt våren (april/maj) när jag kommer tillbaks från berlin. det blir bra det här. nu är det dags för sängen. imorgon ska det bakas i plugget. jepp jepp! puss!

1 kommentar:

  1. Party...jag kommer :-)
    Sen får du gärna flytta och bo lite närmre så du kan laga mat åt mig :-D

    SvaraRadera