torsdag 11 mars 2010

Bekräftelsebehov.

Jag tycker att det är väldigt intressant det här med bekräftelse. Från att vi är barn får vi höra att vi är bra och duktiga och gör fina saker. T.ex när vi tar de där första stegen och mamma och pappa hejar och tycker vi är jätteduktiga. Eller när vi börjar skolan och gör bra ifrån oss på ett prov eller läxförhör. När vi sitter där på kvartsamtalet och får höra hur bra vi är. Jag tror att ju äldre vi blir, desto svårare har vi att ta emot det där berömmet. Som när vi gör ett bra jobb till exempel och får höra det, "äsch, jag gör ju bara mitt jobb". Egentligen så sträcker vi nog på oss lite extra då, även om vi inte vill erkänna det. Jag tror att alla har mer eller mindre bekräftelsebehov. Det där behovet av att känna att man duger, att man gör något bra och få det bekräftat av någon annan. Att ändra sina vanor, gå ner i vikt och göra bra val är någonting som jag som konsulent ska berömma och bekräfta som någonting bra inför mina medlemmar. Behovet finns där, och den som tror minst på sig själv är den som behöver berömmet och bekräftelsen som mest tror jag. Jag är imponerad av alla tappra själar som orkar kämpa, i motgång och framgång, utan att ge upp. Positiv och negativ bekräftelse. En spegel som säger det man själv tänker.

Vi gör det bra.

3 kommentarer:

  1. Jag tror bekräftelse är super viktigt. Vare sig man tror det eller inte. Jag vet om att jag är en bekräftelsemänniska, jag behöver höra att jag är omtyckt, fin, duktig osv. Dessutom har jag lärt mig att ta åt mig av det jag får höra, vilket jag tror är vitkigt. Men även om man inte kan ta åt sig allt så anser jag det oerhört viktigt att få bekräftelse. Kanske grundar det sig i dåligt självförtroende att inte kunna ta emot bekräftelse, eller är det bara något mänskligt, som sitter i oss?

    SvaraRadera
  2. Vår hjärna bygger ju på att neuroner tränas och viktas för att helheten ska fungera som ett bedömande/beslutsfattande system, så i allra högsta grad behövs olika typer av feedback. Utpräglade sociala varelser som vi är är den sociala feedbacken troligtvis den som medvetet känns mest i oss. Ju mer negativ feedback som ges desto mer negativ internalisering skapas i ens självbild, och vi kommer aldrig kunna stå riktigt trofasta i det egna beslutet. Tyvärr är Sverige fortfarande kvar i synen att man varken ska glatt uppmuntra andras positiva prestationer eller att man ska allt för mycket utåt sett ta emot berömmet. Borde lära oss av italienarna bl a.

    SvaraRadera
  3. Bekräftelse är lika naturligt som att borsta tänderna. Det är inbyggt i oss människor eftersom vi är inte individer som lever på öar utan lever i samhällen. Varje människa har ett grundläggande behov av bekräftelse precis som att äta mat. Människor som inte blir sedda tappar lätt tron på sig själva och glider naturligt långsamt tillbaka till rädslan att de inte duger och rädslan för att bli övergivna. sen har man mer eller mindre behov från individ till individ men kontentan är att alla behöver en spegel. Även Dali Lama :)

    SvaraRadera