måndag 17 maj 2010

Att välja att må bra varje dag.

Att jag väljer att må bra varje dag handlar inte om att ha en tafatt inställning och bara rycka på axlarna när det kommer till motgångar. Många (alltför många) säger att man måste faktiskt må dåligt för att kunna uppskatta att må bra. Då frågar jag mig om jag medvetet skulle välja att må dåligt framför att må bra. Svaret är nej, jag skulle inte medvetet välja att må dåligt.

Och jag rycker inte heller på axlarna när det kommer till problem eller motgångar och säger att det som hände har säkert någon mening och lämnar över ansvaret till något annat.

Att välja att må bra varje dag handlar inte heller om att det är rätt eller fel att man faktiskt måste få må dåligt ibland. Återigen handlar det om ansvar. Genom att försvara varför jag mår dåligt bekräftar jag att mina negativa känslor och den negativa inställningen är rätt, vilket gör att de negativa tankarna växer ytterligare.

Att bara rycka på axlarna vid motgångar och gå vidare är inte att välja att må bra. Det är att förneka det som händer. Genom att reflektera och analysera över tankar och känslor vid motgångar kan jag bearbeta känslan istället för att reagera på den, och därmed kunna välja att må bra.

Att säga att allt har en mening och lämna över ansvaret till en någon/något annat är inte att ta ansvar över huvud taget. Då kan jag ge mig ut och köra ihjäl folk och säga att det var meningen, för de gick i min väg, och ta ifrån mig själv allt ansvar. Genom att tänka att det finns ett syfte med det som händer och reflektera över händelser, så tar jag åter tillbaks ansvaret till mig själv och kan göra mitt bästa utifrån det som är.

Varför väljer inte alla att må bra varje dag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar