måndag 31 maj 2010

Individen i en helhet

Förändringen kan bara börja hos en själv. Om jag så vill förändra hela världen till att tänka i samma banor som mig, så behöver jag börja hos mig själv. När jag är klar med mitt sätt att se på saker, så kan jag inifrån mig själv förmedla min vision. Min vision är att själv ta ansvar för mitt eget liv.

Bara som en sån sak som att må bra varje dag får argument emot sig som "Man måste faktiskt må dåligt ibland för att kunna må bra" eller "Då måste man ju vara känslokall". Då kan jag fråga:

Varför skulle Du medvetet välja att må dåligt?

Efter en kort eftertanke kan nog varje människa komma fram till att alla de dagarna då du varit glad, känt dig lycklig, mått bra, inte för någonting i världen skulle välja att istället gå runt och må dåligt, bara för att kunna må bra igen. Så, om jag kan må bra varje dag, varför skulle inte du kunna?

Och det handlar inte om att vara känslokall. Det är fritt fram att känna glädje, lycka, kärlek, välmående, ilska, aggression, eller vad nu faller in, men fråga dig själv om du medvetet skulle välja att må dåligt!

Och visst, saker händer i livet som gör att man reagerar på olika sätt. Men det är reaktioner på situationer. Det är inte situationen i sig som är känslan. Situationer kommer alltid att uppstå, frågan är bara hur vi väljer att reagera på dem. Oftast bygger reaktionen på ett invant beteende att reagera på ett visst sätt i den situationen. Istället för att reagera negativt kan man försöka fokusera på varför reaktionen uppstår, för inte är det ett medvetet val att välja att må dåligt.

Men det är svårt att gå emot normen som säger att det inte går att må bra varje dag. Men varje individ som gör det är en del av en helhet.

1 kommentar:

  1. Så kloka ord o jag hävdar att det är bara att gå utanför normen så gott man kan varje dag o faktiskt njuta o må så bra som man vill!!!

    Det är verkligen trist med "Man måste faktiskt må dåligt ibland för att kunna må bra". Å andra sidan så gillar jag Bengt Sterns bok "Att må dåligt är en bra början" då man genom att inse att man inte mår helt 100 ifrågasätter sin dag, sin livstid o på så sätt ser om det går att må BÄTTRE!

    Kör på o glöm inte att jag gärna anlitar dig som föredragshållare framöver i LivsVärket!!

    Positiv energikram från Österlen ;)

    SvaraRadera