måndag 31 maj 2010

Nykterhetskontroll

Imorse blev jag utsatt för en nykterhetskontroll på väg in mot Norrköping. Kontroll av min nykterhet när jag kör bil. Kontroll. Hur kränkande är det inte att polisen förutsätter att vi kör onyktra? Ett förväntat beteende att vi kör onyktra, för fort eller utan körkort?

Inte undra på om folk kör onyktra, för fort eller utan körkort. Vi förväntas ju vara ansvarslösa, så varför ta ansvar när vi inte behöver?

14 kommentarer:

 1. Oj här är du nog ute och far i dina tankar? Alkoholister, narkomaner och andra drogmissbrukare är sjuka människor som behöver hjälp. De kan inte med logik eller sunt förnuft hålla sig ifrån vägarna och respektera människoliv. I sin sjukdom tappar de kontrollen över sitt eget liv och drogen tar fullständigt över deras handlingar. Eftersom det handlar om en fysisk påverkan på hjärnan som skapas en mental besatthet kring drogerna, har de heller inte förmågan att ta ansvar och göra kloka handlingar. I det läget är det polisen som tar ansvar, ansvar för människoliv. Så dessa människor kör inte drogade för att de inte får ta ansvar, de gör det för att de i sin sjukdom blivit av med förmågan. Vad tror du om det?

  SvaraRadera
 2. Är människan sjuk eller är det drogen som gör människan sjuk?

  Borde inte ansvaret över den egna individen finnas långt före sjukdomen?

  SvaraRadera
 3. Tro inte de direkt förutsätter att alla är onyktra när de kör. Snarare är det väl en koll att man inte är det för din egen och andra bilisters säkerhet. Förstå om kollerna inte skulle finnas, så många fler det skulle vara som körde onyktra och utan körkort. Och vad många fler liv som skulle riskeras att försvinna i förtid.

  SvaraRadera
 4. Sjukdomarna alkoholism och narkomani är rätt komplexa att beskriva kortfattat. Man kan vara sjuk från födseln (arv), man kan leva i en socialt svår situation, vara barn i en missbruksfamilj och man kan säkert skaffa sig sjukdomen genom att supa sönder hjärnan, oavsett så har man eller skapar defekten i hjärnan och gör sjukdomen kronisk. Ofta förväxlas tillfälliga missbrukare och högkonsumenter med alkoholister.

  Och jag säger nej tyvärr, om det räckte med att de antingen själv inser att ta större ansvar eller att någon annan säger åt dem, "skärp dig, ta ansvar" det finns inte på kartan, det kan fungera kortsiktigt. Men att säga åt någon att ta större ansvar innan han eller hon är född eller föds och lever i en dålig social miljö (missbrukarfamilj) att ta ansvar, hur rimligt låter det?
  10% av svenska befolkning har sjukdomen alkoholism eller är i riskzonen, säkert lika många har andra drogrelaterade problem (osäker siffra)och 750000 är tablettmissbrukare. Jag tror inte att dessa människor hamnat i dessa problem för att de är ansvarlösa människor och aktivt väljer att ha det som de har det. Vore lösningen att få människor att inse att de måste ta ansvar för sig själva, så hade det tricket redan haft genomslag, du verkar vara en klok människa, men någon forskare eller läkare eller annan klok person, har nog tänkt och försökt ansvarsmodellen, tror du inte det?
  Det viktiga är dock som Madde skriver kontrollerna görs inte för att vi förutsätts vara ansvarslösa, majoriteten de stoppar tar definitivt sitt ansvar, men hur ska poliserna kunna hitta dem utan att stoppa alla. Se det från den konstruktiva sidan, poliserna vill hitta alla de som tar ansvar, bland dem hittar de sjuka, men också en del människor som helt saknar ansvarskänsla.

  Tack för en fantastisk blogg förresten.

  SvaraRadera
 5. Som jag skrivit tidigare, det är bara att börja att ta ansvar för sitt eget mående, men inte ens det gör ju människor, så nej, jag vet inte om någon klok läkare eller forskare kommer att komma till insikt om det.

  Alltid finns det någon ursäkt och det är i ursäktandets land man hamnar.

  (Nu pratar jag inte bara drogmissbruk utan allmänt)

  SvaraRadera
 6. Du tänker klokt men det blir det inte väldig teoretiskt att t.ex. säga till en i hjärntumör döende cancersjuk människa eller en svårt drogmissbrukande människa att ta ansvar för det lilla mående de har kvar? För att kunna ta ansvar måste du ha befogenheter, i det här fallet över den egna individen och om ursäkten heter dödlig cancer eller dödligt drogmissbruk, är det inte rätt ok att vara i ursäktandets land då? Kan det inte vara rätt ok att be om hjälp då?

  SvaraRadera
 7. Blir livet lättare om du skyller på något/någon annan?

  Ja just, det är ju så vi lever...

  SvaraRadera
 8. Förresten så är det väl teorin det talar emot i så fall, med tanke på alla argument som anges för att undvika ansvaret. Eller är det bara den kollektiva massan som bestämt att ansvaret inte går att tas för sånna situationer?

  Vem bär ansvaret för måendet vid dödlig cancer? Är det sjukvården/läkaren som inte kan bota den?

  SvaraRadera
 9. Jag förstår definitivt din poäng, ingen kan någonsin HA ansvaret för sig än individen. Vi pratar nog förbi varandra eller så är jag otydlig. För mig är det skillnad på att ha ansvar, ta ansvar och att ha förmågan att ta ansvar. I vissa extrema lägen i livet har vi helt enkelt inte den förmågan/kapaciteten. När t.ex. vår hjärna är så påverkad och skadad av sjukdom t.ex. drogmissbruk. Eller för delen när du ligger nedsövd under en riskfylld operation. Du har en helt riktig inställning och jag beundrar dig för dina insikter. Men eftersom jag känner många drogmissbrukare och alkoholister och vet exakt hur sjukdomen och förloppet är, jag menar att de HAR ansvaret givetvis, men har inte förmågan att TA det. Med lite hjälp på traven med rätt sorts behandling återfår de förmågan och både har och tar ansvaret. Därför anser jag att vill vi ha bort dem från våra vägar, så funkar endast riktig behandling, för att plocka fram en ansvarsfull människa, inte pekpinnar om att ta ansvar, de förstår nog att de har det, men förmår inte att ta det.

  SvaraRadera
 10. Tack!

  Fast syftet med mitt inlägg var ju egentligen inte ens ang alkoholism eller droger, utan snarare hur samhället kan använda den kollektiva massans rädslor till att utföra kontroller. :)

  Jag ska väl skriva ner det och välja något mindre känsligt, som t.ex. kassaregister.

  Tack för att du delar med dig av dina tankar.

  SvaraRadera
 11. Skrev jag i mitt senaste inlägg i bloggen att jag är kluven? :)

  SvaraRadera
 12. Det är precis de tankarna som farit runt i mitt huvud de senaste dagarna också.

  SvaraRadera
 13. Sedan kan jag fråga mig om det är tänkt att jag ska ta det ansvaret, som jag vill att andra människor ska ta själva.

  Nä, jag är ordentligt kluven i den frågan just nu.

  SvaraRadera
 14. Jag tror de människorna DU hjälper, behöver exakt det jag "tjatat om", en hjälp i början från att ha ansvar till att ta ansvar. Beroendesjukdomar eller att befinna sig i riskzonen, sänker förmågan, tro mig Du behövs som "ansvarsavlastare" om än tillfälligt, det finns ingen konflikt och du behöver inte vara kluven. Alla HAR ansvar, men vi kan hjälpa människor att börja TA ansvar, för DET betyder faktiskt att leda dem till handling och därmed reellt ansvar över sitt eget liv. "Over and out" ;)

  SvaraRadera