torsdag 17 juni 2010

Bekräftelsehora.

Ja, jag är en bekräftelsehora - jag behöver bekräftelse helst dygnet runt och hela tiden. Jag tänker att jag mår bra av att stänga av mobiltelefonen, datorn och all kontakt med omvärlden en stund, för att jag blir stressad av sms-ljudet och alla krav från höger och vänster, samtidigt som jag behöver det. Jag arbetade bort mina krav på mig själv, de där att vara så himla duktig hela tiden och aldrig bli nöjd med det jag åstadkom, för att byta det mot krav från andra, genom att vara en bra viktväktarkonsulent och göra ett bra jobb och bidra med bra grejer åt andra. Jag vet inte om jag är tillbaks i att ställa krav på mig själv, men på ett annat sätt. Jag kan acceptera att jag inte är perfekt, samtidigt som jag vill höra att jag gör saker bra, fast samtidigt inte. Bekräftelsehora it is.

Sådana är vi väl alla, vissa erkänner det mer än andra bara.

Jag har kartonger från ViktVäktarna står i hela min hall (igen!). Jag stör mig på dem, jag tycker inte om när det är stökigt. En sån grej som att disken inte blir diskad kan få mig ur balans. Lösningen är att göra, inte tänka, vilket jag ibland inte gör. För att utmana mig själv? Kanske. Jag väntar inte på utmaningar, jag utmanar mig själv, varje timme och varje minut. Kanske kan jag stå ut en stund till? Det blir som att jag plågar mig själv, att jag inte förtjänar att må bra. Vissa undrar om jag verkligen kan må bra hela tiden. Det kan jag. Jag vet hur jag ska göra, men samtidigt så kanske jag borde plåga mig själv så alla andra blir nöjda med att jag inte mår bra - för visst kan man inte må bra och göra bra hela tiden?

1 kommentar:

 1. Du sammanfattar ett grundläggande mänskligt behov? Nedan vet du säkert en hel del om, men ändå:

  Alla människor behöver känna sig älskade och få bekräftelse. Det är ett av våra mest grundläggande behov och något helt naturligt. Genom att vi blir bekräftade och sedda så lär vi oss att se vårt eget värde och får en grundläggande sund och stark självkänsla.

  Men tror du inte det är viktigare att bli bekräftad för den man är inte för det man gör?

  I tron att man bygger självkänsla (att vara), så bygger man istället självförtroende (att göra)genom prestationer.

  Vi hjälps åt rätt bra vi människor att skapa en sån kultur, bara genom att säga till varandra när vi presterar bra: "vad bra du ÄR" istället för att det man borde säga: "vad bra du GÖR".

  Det bygger självförtronde, men vill vi bygga någons självkänsla och mena det, så kan vi enkelt säga: jag tycker om dig.

  Eftersom det är ett livlångt process det här med självkänsla (vilket inte gäller självfötroende), så tror jag ETT bra sätt att bygga självkänsla, det är att ge bort massor med äkta "jag tycker om dig", för gör man det lär man få en hel del tillbaka ;)

  Och din blogg: vad bra du gör! Eftersom jag inte riktigt känner dig, vågar jag inte mig på en genuin: jag tycker om dig. Dit har inte sociala medier inte riktigt kommit ännu ;)

  SvaraRadera