måndag 14 juni 2010

Sjukdomsstämpel = acceptans.

Finns det mentala sjukdomar eller är det bara brist på ansvar? Hjärnan är den del av kroppen som forskare vet minst om. Kroppen i sig är väl inte helt klar heller i hur den fungerar. Så alla avvikande beteende i hjärnverksamhet, det måste ju vara sjukdom - eller? Eller är det brist på acceptans från samhället om att människor är annorlunda? För visst är det okej att skylla ett beteende på en sjukdom, mer än att skylla på att samhället inte kan acceptera avvikelser?

Det är lätt att sortera in människor i fack efter hur vi beter oss. Här får du en sjukdomsstämpel - så kan du skylla på den när du inte vill/kan ta ansvar för ditt eget beteende eller mående. Det är accepterat att jag beter mig och mår så här för att jag har faktiskt den här sjukdomen. Om jag beter mig på ett visst sätt utan att ha fått en diagnos, då är jag bara konstig, fast å andra sidan kan jag välja att ta ansvar för det. Jag skyller inte på någon annan än mig själv.

Jag är sjuk i huvudet, men jag fungerar rätt bra ändå.

Puss!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar