fredag 10 december 2010

Lite tankar...

Vissa dagar känns det som att jag bara vill ge upp hoppet, hoppet om mänskligheten. Det känns som att det är totalt omöjligt för oss att göra någonting åt den värld vi håller på att förstöra. Konsumtionen. Bristen på tolerans. Igår visades ett program angående lycka och huruvida vi kan välja lycka, där tre personer satt och pratade om deras syn på lycka och om det går att välja lycka. En av dem hade valt lycka och visat att de går, de andra två sa att det inte går, men hade heller inte provat. Jag säger att det går, blir idiotförklarad och fortsätter att välja lycka. Att inte välja lycka klassas som mindre idiotiskt.

Lycka? Vad fan är lycka liksom?

Människor med mer eller mindre dålig självkänsla blir oftast lyckliga genom relationer. Någon kommer in i ens liv och gör att det uppstår något slags euforiskt tillstånd. Under förälskelsefasen i ett förhållande brukar det här tillståndet hålla i sig, för att sedan övergå till någon slags fortsatt lyckosökande. Andra finner lycka genom att bli bekräftad, eller att nå framgång, att lyckas med någonting. Det som händer är att vi blir "lite lyckligare" som också den forskaren påpekade i programmet igår.

För mig är lycka ett mentalt tillstånd av välbefinnande, en närvaro här och nu. För mig är lycka framför allt att känna glädje i just detta innevarande ögonblick. Att välja glädje. Går det att välja glädje?

Vi blir även kortvarigt lyckliga genom att konsumera. Vi köper huset, bilen, båten o.s.v. De där statusprylarna, som egentligen inte betyder ett skit om hundra år. Vi äter oss lyckliga också. För att inte tala om olyckliga. I dagarna kom rapporter om att mer än hälften av Europas befolkning är överviktiga. Och det är för att vi äter för mycket, tro det eller ej. Och att vara överviktig innebär inte att vara olycklig. Även om jag kan tycka att eftersom övervikt i längden leder till hjärt/kärl-sjukdomar, diabetes och cancer, borde vara anledning nog till att välja bort övervikten i längden - om vi nu kan välja? Samhället påverkar, sociala relationer påverkar, livsstil påverkar. Mat är gott - kan vi stå emot begär? Hur ska vi kunna välja bort att bli överviktiga när reklambladen fullkomligt kryllar med annonser med billigt, energirikt, näringsfattigt, lättillgängligt skräp? Och när vi lever i ett konsumtionssamhälle?

Barn växer upp till trasiga vuxna, som ska lida för samhällsidealen.

Är det en demokrati vi lever i där pengarna styr mer än hälsan? Varför väljer vi att låta pengarna styra? Är det verkligen vi som vill ha samhället såhär? Ekorrhjulet fortsätter snurra. Jag ifrågasätter. Ensam är inte stark, men en är fler än ingen.

Lyckliga barn ger lyckliga vuxna, som ger lyckliga barn.
Trasiga vuxna ger trasiga barn, som ger trasiga vuxna....

Jag väljer att vara mig själv. Och jag väljer lycka. Det är inte omöjligt. Tankarna styr mer än vad man kan tro. Idag är det fredag. Berätta för någon vad han/hon betyder för dig, och vad du uppskattar hos honom eller henne - han/hon kanske inte är medveten om det själv. Stärk en trasig själ. Bidra till en bättre värld.

1 kommentar:

  1. Du skriver så bra om ett svårt ämne. Jag funderar ibland över vad som är människan och vad som är lycka? Feromoner, serotoninnivåer i hjärnan och hormoner versus attityd och inställning till livet. Vad gör oss lyckliga? Jag tror att man kan göra någon lycklig, just som du skriver, genom att berätta hur betydelsefull den personen är. Men jag tror också att mottagren av budskapet måste vilja ta emot för att kunna förstå och glädjas. Annars kommer orden landa som stenar i hjärtat ändå.

    SvaraRadera