onsdag 22 december 2010

Tankar, ord och handling.

Allt jag tänker, säger och gör påverkar mitt liv och hur jag mår. För mig kan det vara väldigt långt mellan tanke och handling, och så är det nog för många andra också. När tanken gått över till ord är det lättare att gå till handling. Som att ta tag i saker. Jag kan tänka hur länge som helst, rent av flera år, att jag inte vill må dåligt, att jag vill ta tag i mitt mående, eller att jag vill ta tag i min vikt eller träning eller någonting annat som finns där inne i skallen. Att säga till någon annan att jag vill ta tag i någonting, gör att det finns någon i min omgivning som VET att jag inte mår bra av det som är och vill göra en förändring. När någon annan vet är det lättare att själv handla, att hitta stöd och peppning och gå vidare och ta tag i saker. I samma stund som tankar blir till ord sker ett överlämnande och jag är redo att gå vidare till handling.

Tankar och ord i sig påverkar också hur jag mår. Hjärnan är lätt att lura. Det där egot som bara vill bli matad med bekräftelse. Bekräftelse i form av smärta, tillfällig lycka, osv. Egot behöver bekräftelsen hela tiden för att överleva. Det är därför människor alltid söker efter mera. Mer pengar, bättre jobb, mer prylar, snyggare kroppar. För att tillfredsställa egot, för en stund. Egot kommer alltid vilja ha mer, så länge vi inte accepterar allt som är här och nu, inklusive oss själva. Egot är bekräftat så länge det får en reaktion - ledsamhet, glädje, tillfällig lycka, besvikelse osv.

När jag börjsde arbeta med mtit mående så var en av mina första övningar att försöka att inte reagera på sådant som jag inte kan påverka. Min mormor följde med mig o handlade till jobbet varje tisdag. Och när jag körde hennes bil så var det ett ständigt gnäll över min bilkörning, vilket gjorde mig irriterad och less. Detta var en situation som jag lätt kunde påverka genom att låta henne köra istället, vilket resulterade i att jag inte alls blev sur och irriterad (egot fick ingen bekräftelse). En sak som jag verkligen inte kan styra eller påverka är vädret. Att varje dag gnälla över att det är för varmt, för kallt, att det snöar, regnar eller blåser, gör att egot får en reaktion, en bekräftelse på att det är dags att må dåligt. I den här situationen väljer jag att konstatera det faktum att det är varmt, kallt, snöigt, regnigt eller blåsigt, men ligger ingen värdering i det, eftersom jag inte kan påverka det. Det enda jag kan påverka är hur jag själv reagerar på vädret. Jag kan välja att bli glad eller irriterad eller något annat, eller så kan jag bara välja att acceptera det som är som om jag själv har valt det. Och bara konstatera att tankar, ord och handling hänger ihop, vare sig vi är medvetna om det eller inte.

Hur väljer du att må idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar