tisdag 14 december 2010

Tror vi verkligen så illa om folk?

Tror vi verkligen så illa om människor att någon måste sitta och skriva en artikel i en stor dagstidning för att försvara sig själv och sitt ursprung mot fördomar? 

Ska media skrämma oss så pass mycket att vi accepterar ännu fler kontrollmyndigheter i Sverige och EU? 

Jag må väl vara korkad och naiv när jag går runt och tror att folk inte tycker illa om varandra eller vill varandra ont. Genom sig själv känner man andra, och jag vill tro det bästa om människor. Fördomar bygger på okunskap, som det mesta man stör sig på i livet. Tillåter jag mig själv att se på saker ur andras synvinkel, så breddas mitt eget seende, acceptansen ökar. Det skrämmer mig att okunskapen är så förbannat stor i vårt samhälle att det krävs försvarstal för att bli accepterad. 

Idag fick jag ett brev från skatteverket att jag ska skicka in mitt lägenhetsnummer till dem, så att de kan ha koll på vem som bor var, och hur många som bor i samma lägenhet. Register. Vad används alla register till egentligen? 

Blir det mer accepterat att kontrollera, registrera och lämna ut uppgifter till utomstående nu när vi lever under dödshot? Säkerligen. Avundsjuka och rädsla för döden är effektiva vapen för att få styra och kontrollera den kollektiva massan. Inkomstkontroller, restaurangliggare (för att få bukt på svartjobb), kassaregister (för att kontrollera kontanthantering), hastighetskontroller, nykterhetskontroller o så vidare. Det är okej va? Någon kan ju faktiskt tjäna mer pengar än mig, eller betala mindre skatt. Och fartkameror - vad är de till för? Egentligen, nio av tio trycker väl ändå på gasen igen direkt efter man passerat en sådan. Men de finns där, för att minska dödssiffrorna i trafiken. Det är okej att kontrollera ALLA för att sätta ditt någon eller några. Välkommen till kontrollsamhället. Är det en demokrati vi lever i? 

1 kommentar:

  1. Min största fråga är: Hur ser samhället ut om 10 år? Med tanke på hur det kontrollsamhället utvecklats de senaste 10 åren är det en skrämmande tanke hur de nästkommande 10 åren kommer se ut.

    SvaraRadera