torsdag 13 januari 2011

Viktminskning och mättnad.

Att gå ner i vikt är ett hårt jobb, speciellt om man ska gå runt och vara hungrig hela tiden. För att gå ner i vikt behöver jag göra av med mer energi än vad jag stoppar i mig, och helst utan att vara hungrig.
Det finns en hög med strategier som gör att man inte behöver vara hungrig, och dessutom gör att man lyckas gå ner i vikt och stanna där.

1. Välj mättande mat
Välj mat med låg energidensitet, vilket innebär att de innehåller lite energi i förhållande till vikten/volymen på livsmedlet. Det som avgör huruvida ett livsmedel har hög eller låg energidensitet än andelen vatten och/eller fibrer i livsmedlet. Exempel på livsmedel som mättar bra och är hälsosamma är:

 • Frukt och grönsaker
 • Magert kött (kycklingfilé, fläskfilé, vit fiskfilé)
 • Ägg
 • Pasta, ris, potatis, matgryner, grovt rågbröd
 • Havregryn, rågflingor och andra fullkornsspannmål
 • Naturell lättyoghurt och lättfil.

Vatten och fibrer är komponenter som innehåller inga eller få kalorier, och därför spär ut kalorierna i livsmedel.

Vindruvor mättar t.ex bättre än russin, då russin är koncentrerade kalorier, medan vindruvornas är utspädda med vatten. Grovt bröd innehåller fibrer som mättar bättre än vad vitt bröd gör.

2. Se över portionsstorlekarna
Alla människor äter mer eller mindre omedvetet ungefär samma mängd mat varje dag - viktmässigt - och genom att göra bra val och justera det dagliga intaget till livsmedel som har lägre energiinnehåll, går det lättare att gå ner i vikt, utan att kroppen märker att maten minskat nämnvärt.

3. Ät regelbundet
Genom att äta 3-6 gånger per dag undviks blodsockerfall, som gör att reptilhjärnan sätter in och gör att vi äter sånt vi egentligen inte tänkt att äta. Genom att äta regelbundet blir vi heller aldrig vrålhungriga, vilket kan göra att vi äter oss proppmätta. Vi bör äta innan vi är hungriga, och sluta äta innan vi är mätta, för att hålla en bra mättnadsnivå.

4. Undvik förbud.
Genom att förbjuda sig att äta vissa saker kan fokuset till slut hamna på det man inte får äta, istället för på allt som man egentligen får äta. Och förr eller senare faller vi offer för begäret och då brukar det dåliga samvetet inte vara långt efter. Då är det bättre att bestämma när man ska tillåta sig de där grejerna man absolut inte vill vara utan.

Så, hur svårt kan det vara?

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Kunde inte sagt det bättre själv.

  SvaraRadera
 2. Yes! Jag börjar komma in i det bra nu efter 2 veckor. Ska bli kul nästa vecka =) Puss!

  SvaraRadera
 3. På tal om portionsstorlekarna så är ett klassiskt knep att använda mindre tallrikar och att inte ställa maten på bordet. Det ökar risken att man dels äter för stora portioner men även att man tar några extra bitar trots att man inte är i behov av det.

  SvaraRadera
 4. Stefan: Tack för din kommentar!

  Javisst är det så. Samma om man nu ska äta framför TV:n. Välja innan hur mycket, för att undvika att popcornarmen sätter igång automatiskt.

  SvaraRadera