söndag 13 mars 2011

Att ta sig in i den positiva spiralen.

Drömmar och mål. Många kan tycks vara ouppnåeliga, så pass att jag blir helt slut av att tänka tanken. Mitt största ouppnåeliga mål var att springa Stockholm Marathon 2010. Det är ju idioti att anmäla sig till ett marathon utan en enda meter löpning i benen. Ett mål som var nästintill ouppnåeligt, och framför allt hade jag ingen aning om vad det skulle innebära. Det var lite som att sikta mot stjärnorna, och vara glad om jag skulle nå fram till månen, eller molnen. Drömmar kan vara lite så, någonting vi strävar emot, men inte riktigt når fram till. Drömmar som ändå gör att vi hittar en inre drivkraft till att kämpa lite till. Drömmar förblir just drömmar, så länge vi inte agerar i riktningen mot dem. För att sträva mot drömmar kan det vara vettigt att sätta upp delmål och mål på vägen. Det finns olika strategier för att sätta upp mål och delmål, och jag tror det är viktigt att delmålen är konkreta och mätbara, tillräckligt små för att orka med och tillräckligt stora för att inspirera och motivera till handling. De små stegen vi tar mot det stora målet, gör att självförtroendet ökar, vi känner att vi klarar av det vi gör och hamnar i en positiv tankespiral. Det är därför viktigt med små, små steg i rätt riktning, speciellt om drömmen eller det slutgiltiga målet känns alltför avlägset.

Och hur gör kan jag göra det här i praktiken?
Säg att jag vill gå ner i vikt, och med den drömmen finns ett antal utmaningar som är viktiga att ta tag i för att ändra beteendemönster och vanor. En utmaning kan t.ex. vara att börja träna. Och att börja träna, det är väl bara att gå till gymet... eller? Här handlar det om att bena ner dessa utmaningar ytterligare, att se vilka steg som behövs för att jag ska komma till just att börja träna, som i sin tur ska leda till en beteendeförändring som gör att jag går ner i vikt. Det första steget för att börja träna kan vara att bestämma var jag vill träna - ute/inne/gymet/simhallen - och nästa steg blir sedan att leta efter en tid och en aktivitet som passar mig - morgon/lunch/kväll + löpning/promenad/styrketräning/pass/simning. När jag bestämt var, när och vad jag vill träna, så kan nästa steg vara att jag anmäler mig till ett pass eller planerar in att besöka simhallen. Ytterligare ett steg blir att införskaffa ev. utrustning jag behöver för träningen, och för att nå målet bestämmer jag att träna t.ex. på måndagar och torsdagar varje vecka, då det är mitt favoritpass. Och helt plötsligt så har jag brutit ner ett litet delmål till små, små steg som inte känns helt oöverkomliga, motiverat till handling och en positiv spiral.

Vilka utmaningar har du på vägen mot dina mål och vilket är det första steget du kan ta?

1 kommentar:

  1. Jag säger bara handlingsplan. Gjorde du en sån med det du skrev? Då blir det handling direkt, tycker jag. Lycka till!

    SvaraRadera