tisdag 24 maj 2011

Att tappa kontrollen över situationen.

När du tappar kontrollen, när någonting tas ifrån dig, när du inte längre kan hantera situationen. Vad händer inom dig då? Vad händer utanför dig? Hur mår du?

När någon backat på en bil på en parkeringsplats, en händelse som utspelar sig nästintill varje dag i den här världen, så rycker vi på axlarna och säger att det var klantigt eller så - ingen direkt reaktion, sånt som händer. Den dagen det är min bil som blir påbackad, samma händelse som utspelat sig varje dag i tiden, men nu med en personlig tillhörighet, ett ägande. Fortfarande en neutral situation, men nu är det någonting som skadar någonting som är mitt - där sitter reaktionen, i egot, i ägandet.

Händelsen får uppenbarligen en hög med konsekvenser som eventuellt kan kosta en del pengar, men det är väl också en konsekvens med att äga en bil, och en konsekvens av att parkera på en parkeringsplats med diverse andra odugliga bilförare, som i sin tur också valde en gång i tiden. Egentliga petitesser i förhållande till hur många reaktioner som utlöses på grund av vardagliga situationer som vi inte kan hantera, för att vårt ego blir skadat. Någonting saknas oss eller någonting som är vårt blir skadat.

Vissa människor kommer till en punkt i sitt liv där de inser att de materiella faktiskt inte har så stor betydelse, andra kommer aldrig dit eller bara väljer att förneka det.

Hur ofta är det egentligen värt att reagera över sådant vi inte kan påverka?
Vad blir vinsten med negativa tankar och energier?

Det handlar inte om att ha en slapp inställning eller en whatever-attityd. Det handlar om att lära sig att hantera sina negativa känslor. Bara för att alla skulle reagera negativt på en situation likt den ovan betyder det inte att det är rätt sätt att agera. Vad har hänt? Vad kan jag/vi göra åt det? är långt mycket mer konstruktivt än Vad har hänt? Och vems jävla fel är det?

1 kommentar:

  1. Backade in i en bil idag. Mådde dåligt i en halvtimme för att sedan få nästan som en slags panikattack. Det är inte bara jobbigt att få sina egna saker skadade, utan också att skada andras.

    SvaraRadera