söndag 15 maj 2011

De små grejerna.

Det mest grundläggande är oftast det som behövs som första steg för att finna balans och harmoni i tillvaron. Mat, sömn och träning. Om jag lyckas med två av tre så är jag på god väg. Jag frågar mig själv om jag hela tiden måste kämpa, om jag måste välja den svåraste vägen, vad är det värsta som kan hända?

Jag sover de timmar jag behöver och äter den mat jag mår bra av att äta. Bra start. Jag har funderat lite över om jag ska bestämma mig för att äta godis en viss dag per vecka, för att ha någonting att se fram emot, eller något att belöna mig med till helgen, för att jag ätit bra under veckan. Lite som att belöna kroppen med straff. Kroppen behöver inte skräpet. Mentalt kanske jag behöver det ibland, men varför? Det är ju också för att tillfredsställa ett begär, någonting som inte gör mig tillfreds med mig själv.

När jag väljer den lättaste vägen genom varje dag, så är jag i flödet, mår bra, känner mig tillfreds och behöver inte belöna mig. Att må bra är den bästa belöningen.

Och det som behövs är det grundläggande - mat, sömn, träning - och detta som i sin tur bidrar till både fysiskt och psykiskt välmående. Kropp och hjärna hänger ihop. Maten påverkar till stor del hur vi mår. När vi mår bra är det också lättare att hantera utomstående påfrestningar och utmaningar. Om jag någon gång sovit dåligt eller ätit för lite eller det gått för lång tid mellan mina måltider så vet jag ju mycket väl hur lättirriterad jag blir, och det är inte för att jag som människa är lättirriterad, utan det är just på grund av energibristen, och situationerna, som jag då inte har förmåga att styra över hur jag vill reagera eller inte reagera på.

Så funkar min värld.
De små banala grejerna är basen till ett varaktigt välmående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar