söndag 22 maj 2011

Vad fattas dig idag?

Förändringen kan bara börja hos en själv. Om jag så vill förändra hela världen till att tänka i samma banor som mig, så behöver jag börja hos mig själv. När jag är klar med mitt sätt att se på saker, så kan jag inifrån mig själv förmedla min vision. Min vision är att själv ta ansvar för mitt eget liv. Och att leva i nuet.

Bara som en sån sak som att må bra varje dag får argument emot sig som "Man måste faktiskt må dåligt ibland för att kunna må bra" eller "Då måste man ju vara känslokall". Då kan jag fråga:

Varför skulle Du medvetet välja att må dåligt?

Efter en kort eftertanke kan nog varje människa komma fram till att alla de dagarna då du varit glad, känt dig lycklig, mått bra, inte för någonting i världen skulle välja att istället gå runt och må dåligt, bara för att kunna må bra igen. Så, om du kunde leva i den känslan den dagen - vad fattas dig idag?

Och det handlar inte om att vara känslokall. Det är fritt fram att känna glädje, lycka, kärlek, välmående, ilska, aggression, eller vad nu faller in, men fråga dig själv om du medvetet skulle välja att må dåligt!

Kan inte välja nu? När kan du välja? Imorgon? Sedan? En annan dag? Inte just nu? Om inte just nu - när?

Och visst, det är okej att må dåligt, och det är okej att vara sjuk. Om jag visste att jag skulle bli sjuk av att utföra en viss handling eller av att äta någonting, så skulle jag inte fortsätta äta någonting för att det är okej att vara sjuk. På samma sätt, om jag vet att jag mår dåligt av någonting, varför ska jag fortsätta göra det jag mår dåligt av, bara för att det är okej att må dåligt?

Och det saker händer i livet som gör att man reagerar på olika sätt. Men det är reaktioner på situationer. Det är inte situationen i sig som är känslan. Situationer kommer alltid att uppstå, frågan är bara hur vi väljer att reagera på dem. Oftast bygger reaktionen på ett invant beteende att reagera på ett visst sätt i den situationen. Istället för att reagera negativt kan man försöka fokusera på varför reaktionen uppstår, för inte är det ett medvetet val att välja att må dåligt.

Att välja utan att gnälla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar