söndag 29 maj 2011

Vara här och nu. Välja. Ta ansvar.

Är du så upptagen med att ta dig till framtiden att nuet bara är ett medel för att nå dit?

Stress orsakas av att vara "här" men vilja vara "där", eller att vara i nuet men vilja vara i framtiden. Det är en splittring som sliter sönder oss inombords. Att skapa och leva med en sådan inre splittring är vansinne. Det faktum att alla andra gör det gör det inte mindre vansinnigt.

Var du än är, var där till hundra procent.
Om du upplever ditt här och nu som olyckligt eller outhärdligt har du tre möjligheter.

1. avlägsna dig från situationen.
2. förändra den.
3. acceptera den helt och hållet.

Att ta ansvar för sitt liv innebär att välja en av dessa tre, och välja nu. Sedan acceptera konsekvenserna. Inga undanflykter. Ingen negativitet. Inga mentala eller känslomässiga föroreningar.

Om valet blir att handla - att lämna eller förändra - börja med att släppa de negativa tankarna, om det är möjligt. Handlingar som grundas i en insikt om vad som krävs är mer effektiva än handlingar som grundas i negativitet.

Att handla på något sätt är ofta bättre än att inte handla alls, särskilt om du suttit fast i en olycklig situation under en lång tid. Om du gör ett misstag lär du dig åtminstone någonting. Om du fortsätter att sitta fast lär du dig ingenting.

Vad hindrar dig? Rädsla?

Kan du inte göra något för att förändra ditt här och nu eller avlägsna dig från situationen - acceptera den. Att acceptera en situation som den är kräver en oerhörd styrka. Genom att acceptera situationen som den är kan inte det inre jaget, som älskar att må dåligt, vara missnöjd och tycka synd om sig själv, längre överleva.

Det här att behöva försvara rätten att må dåligt. Vad är det som kan tas ifrån dig, som du så gärna vill ha kvar?

2 kommentarer:

  1. Kanonbra skrivet, som vanligt.

    SvaraRadera
  2. Precis, man får aldrig glömma att det är vägen till framtiden som är livet, annars kan man lika gärna dö direkt :)
    Tänk vad tråkigt att födas starkast, snabbast och rikast.. vad ska man då sträva efter?
    Det är alltid bra att ha ett mål i framtiden, en sorts vägledning och löfte om belöning. Men belöningen är bara en källa till motivation för att uppnå den dagliga glädjen. Om man missbrukar belöning, och hoppar över själva resan, blir man troligtvis besviken, överviktig, fängslad, eller död.

    SvaraRadera