fredag 3 juni 2011

Fysisk aktivitet.

Folkhälsoinstitutet rekommenderar att vi rör på oss minst 30 minuter varje dag, på medelintensiv nivå (motsvarar ungefär rask promenad och en extra energiförbrukning på ca 150 kcal) eller 3 gånger per vecka på högintensiv nivå. Barn och ungdomar rekommenderas att röra på sig minst 60 minuter varje dag, och detta på medel och hård intensitetsnivå. De aktiviteterna som utförs bör vara så allsidiga som möjligt, för att ge kondition, muskelstyrka, rörlighet, snabbhet, kortare reaktionstid och koordination. Den som är mestadels stillasittande har mest att vinna på att öka sin fysiska aktivitet. De dagliga 30 minuterna kan delas upp i kortare pass under dagen.

För att förebygga viktuppgång krävs 45-60 minuter fysisk aktivitet på minst måttlig nivå varje dag, och för att uppnå viktstabilitet eller viktminskning bör man vara aktiv 60-90 minuter per dag på minst medelintensiv nivå. En ökning av energiförbrukningen med ca 350 kcal per dag motsvarar en viktnedgång på ca 3 hg per vecka.

En halvtimmes rask promenad motsvarar ungefär ½ hekto skumgodis, eller 4 dl läsk, eller en liten starköl, eller 2 dl rödvin. Så, fysisk aktivitet är den lilla delen av viktminskningen. Fysisk aktivitet är bra för kroppen, själen, huvudet och motivationen, men det gäller att ha koll på matintaget för att gå ner i vikt, resp. behålla vikten.

1 kommentar:

  1. Sant. För mig gör Träning att jag får en kick att välja bättre mat hoppa över läsken o chipsen då det inte ger mig kraft att ta i! En god vana ger ofta fler goda vanor! :)! Ha en bra dag

    SvaraRadera