torsdag 2 juni 2011

Livsstilsförändringar.

För många människor är livsstilsförändringar ett område där vi redan upplevt smärtan av att ha misslyckats gång på gång. Ofta ensam har försök till att sluta röka, gå ner i vikt, bli mer öppen i nära relationer etc. varit ansträngningar som bara verkat orsaka mer smärta, så varför försöka igen?

Tidigare misslyckanden förstärker rädslan att våga försöka, och det finns mycket i vår värld som förstärker  en mycket ohälsosam livsstil. De vi umgås med och vår familj kan på samma sätt som oss leva med ohälsosamma vanor, och det kan vara genom dessa vi finner gemenskap.

Det kan vara svårt att vara den enda på en arbetsplats som tar med sig matlåda, medan de andra går ut och äter snabbmat på lunchen. Det kan vara svårt för unga att bara ta med ett par öl på en fest, där de flesta andra dricker för att bli riktigt fulla. Varför dra ut och gå eller cykla på helgen när resten av familjen vill vara hemma och mysa framför TV:n, eller gå på bio?

Utöver detta finns såklart den skrämmande effekten av en kultur där gigantiska vinster görs för att främja en ohälsosam livsstil. Massmedia utmanar ständigt våra ansträngningar till att vara leva hälsosamt med hundratusentals kronor för reklam om snabbmat, läsk, chips och med budskap om att materialismen är vägen till sann lycka.

Alla dessa krafter har inverkan på oss, även om vi alla har möjligheten att göra våra egna val. Fri vilja kan bli verklighet, men ser vi på socialpsykologin så är det inte så himla enkelt.

Varför ens försöka?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar