måndag 15 augusti 2011

Förändringar?

Hur ska vi egentligen göra det där förändringarna? Ska vi göra små, som vi tror är hållbara? Göra som vi gjort innan? Ändra helt?

En sådan sak som att ändra livsstil i samband med viktminskning, eller handlar det bara om någonting jag gör under en begränsad period för att sedan gå tillbaks till mitt "normala" leverne. Vad är det som säger att de stora förändringarna inte skulle fungera? Bryta från det gamla och starta upp nytt och bra. Eller orkar vi inte det? Orkar vi inte vara bra hela tiden?

Jag fick frågan i lördags hur jag orkar vara så perfekt hela tiden, hur jag orkar leva bra, hur jag orkar hålla min vikt, hur jag håller mig motiverad. Visst är det mitt jobb, att hålla min vikt, men också att leva som jag lär. Hur ska jag kunna lära ut en kostmetod eller ett sunt leverne om jag själv inte tror att det fungerar, eller kan leva som jag lär? Och nej, jag orkar inte alltid, men då är det inte för att jag är trött på att vara duktig, då är det för att jag inte hållit mig på topp, för jag inte varit motiverad och levt bra. Det är då jag tappar orken. Att leva bra och vara motiverad är inte jobbigt, att inte vara det är det som är jobbigt. Så varför ska jag välja att må dåligt, att äta dåligt, att inte träna? Det är ju just det som är jobbigt.

Ett tag levde jag på ett sätt och i en tanke där jag hade som mål att kunna hantera svackorna när de skulle komma. Som att jag gick och väntade på den där dåliga dagen, den där destruktiva tanken, det där omotiverande träningspasset. Varför?

Att ändra förhållningssätt och inställning, att lära mig att hantera toppen, att hantera välmående, tillfredsställelse, motivation, att vara i flödet, att vara i nuet, är det som behövs. Den gång jag är motiverad, mår bra, äter bra, tränar bra, mår mentalt och psykiskt bra, då skulle jag aldrig byta bort det mot att må sämre. Skulle du?

Ska jag fortsätta i gamla spår, i gamla vanor, i det som jag vet inte har fungerat, bara för att vi inte ska göra förändringar? Vi kan ju misslyckas? Eller kan vi det? Misslyckas gör vi först när vi slutat försöka.

Hur vill du leva?

3 kommentarer:

 1. Jag vill leva med kontroll och kunna planera.

  SvaraRadera
 2. Tack för det Så sant! Mår oxå mycket bättre när jag är motiverad och då oxå mer nöjd med mig själv.
  Bl a mår mina tarmar så mycket bättre när jag äter rätt och det är så skönt att slippa IBS.
  Kram Gunvor

  SvaraRadera
 3. Hur kan du vara så filosofisk och uppe i det blå men samtidigt så jordnära att du kan använda dig av ditt kloka tänk i livet. Själv fastnar jag ofta i mitt eget grubbel och det blir pannkaka. Det är svårt att göra tanke till handlig...

  SvaraRadera