onsdag 9 november 2011

Hälsosamt

November månad blev i kombination med motionsutmaningen en skräpmånad gällande maten - många bullbak, kakbak, godispåsar o.s.v - men det fungerade ju ändå viktmässigt, även om kroppen hade varit i en betydligt bättre form om jag hade kombinerat utmaningen med bra mat, eller hälsosam mat. Vad är hälsosamt?
Sånt som gör att jag mår bra både fysiskt och psykiskt, skulle jag nog vilja påstå.
Så frågan ska snarare ställas som "Vad är hälsosamt för mig?"

För stunden eller i längden
Jag vill gärna väga in en tidsaspekt i det hela, i och med att saker som får mig att må bra just nu, kanske har negativa effekter på mitt framtida mående. Stress till exempel är någonting som kan få mig att må dåligt, men genom att dricka alkohol eller röka så kan jag minska min stressnivå, vilket då är bra för mig både psykiskt och fysiskt för stunden, men varken alkohol eller rökning är en lösning som funkar bra i längden som stressdämpare. Precis som godis kan vara bra just nu, tillfredsställer hjärnan och aktiverar belöningssystemet - men i längden?

Att äta när vi är hungriga
Endast ett fåtal människor äter endast när de är hungriga - de flesta äter när de är sugna eller blir bjudna, trots att de egentligen inte behöver äta just då. Vi kopplar ofta mat till någonting socialt och träffas ofta över mat eller dryck. Och det är inte heller helt ovanligt att vi äter när vi är trötta, sura, irriterade eller uttråkade eller för att vi helt enkelt tycker att vi är värda någonting speciellt - det gör alla mer eller mindre ofta, men det blir ett problem som kan leda till övervikt om det blir en vana av tröst-, tråkighets-, stress- eller belöningsätandet. Och som alla beteenden så är de mer eller mindre svåra att ändra.

Måste ju unna sig
Hur roligt är det att äta hälsosamt och bra varje dag, vecka in och vecka ut - det blir ju förbannat tråkigt? Är det tråkigare att äta köttfärssås med spaghetti på måndagskvällen än pizza på fredagskvällen? Är det verkligen roligare att äta choklad än apelsin eller fruktsallad? Är det mer spännande att dippa chips än grönsaksstavar? Och måste vi unna oss? Måste vi belöna oss med mat/dryck/godis/alkohol? Är det ett straff att äta bra och därför måste vi belöna vår kropp med skräp?

Att äta för mycket
En vanlig anledning till att vi äter eller för all del överäter är att vi låter det gå för lång tid mellan måltiderna och för att utbudet är större än vad vi behöver. Hur många gånger har jag tagit en extra portion bara för att det var gott, trots att jag egentligen var mätt? Eller desserten får ju alltid plats, trots att jag aldrig skulle tacka ja till ännu en varmrätt. Vi tillåter oss inte heller att vara hungriga, och vi slutar inte äta förrän vi är proppmätta, istället för att sluta när vi inte längre är hungriga.

Allt hänger ihop
Sömn, mat, fysisk aktivitet. Genom att äta regelbundet, säg 2-3 huvudmål per dag och 2-3 mellanmål, håller jag blodsockret på en jämn nivå och jag håller därmed också humöret på en jämn nivå. Det märks ganska snart på humöret om energiintaget har varit knapert. Prova själv att hoppa lunchen och vänta till sen eftermiddag med att äta någonting efter frukosten. Jag blir i alla fall ingen trevlig människa varken för mig själv eller för min omgivning. Det är egentligen det mest banala som är grunden i att fungera bra - sova tillräckligt, äta regelbundet och röra på mig - och det som är svårast?

Vill/Vill inte
Jag vill må bra både psykiskt och fysiskt, och för det behöver jag göra den lilla ansträngningen att äta bra, röra på mig, sova de timmar jag behöver, idka socialt umgänge, ha egentid. Jag vill inte vara sur och grinig, irritera mig på småsaker, känna att jag inte räcker till, och för att undvika detta behöver jag äta bra, sova mina timmar och träna.

Identifiera hinder
När jag vet vad jag vill så kan jag börja titta på vad det är som gör att jag inte gör det jag borde göra för att hålla mig på den hälsosamma nivån som jag vill befinna mig på. Dels behöver jag bena ut lite mer vad det innebär att "äta bra", "röra på mig", "sova de timmar jag behöver", "idka socialt umgänge", "ha egentid" egentligen, och vad det är som hindrar mig från att göra det. Tid? Ork? Brist på motivation? Inte tillräckligt viktigt?

Specificera
Mitt mål den här månaden (november) var att äta bra, men jag kom inte längre än så i specifikationen. Här borde jag ha benat ut vad jag räknar som "bra" och eventuellt även letat upp recept, planerat någon form av matlista, o.s.v. Trots att jag har stenkoll på vad som är bra och dåligt för mig att äta, så behöver jag ändå bryta ner mina mål i mindre delmål.

Ork
För ett tag sedan fick jag frågan om hur jag orkar vara så himla perfekt hela tiden, främst då gällande kost och träning, i och med att jag håller ganska bra kroppsform året om. I det hela så är det faktiskt mer jobbigt att vara sur, grinig, irriterad och missnöjd än att vara mätt, glad och framför allt hälsosam. Båda sätten att agera har för- och nackdelar. Det sticker alltid i andras ögon att vara pretto och skötsam och folk bara väntar på att man ska vara "mänsklig". Jag är inte minsta pretto. Jag mår hellre bra än dåligt, även om jag känner mig idiotisk emellanåt som tycks välja att må dåligt. Det kostar som sagt att ligga på topp också. Det kräver att jag säger nej tack till den där extra portionen mat, eller den nybakta kakan eller bullen, eller chipsen på fredagen, och tackar ja till det extra träningspasset. Det kräver den ständiga dialogen med mig själv. Att prioritera att må bra. Att välja det jag mår bra av, trots att den motarbetande andra halvan av mig själv vill gräva ner sig. I längden är det mer hälsosamt för mig att välja det jag mår bra av - både fysiskt och psykiskt.

Hur tänker du? Vad är hälsosamt för dig?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar