fredag 4 november 2011

Motionsutmaning

Förra gången
För ungefär ett halvår sedan blev jag utmanad till att sitta mindre framför datorn, och röra mer på mig i vardagen. Reglerna då var minst tre timmar varje dag och minst tio minuter åt gången. Tanken var att köra en morgonrunda på någon timme och sedan komma ut åtminstone tio minuter någon gång varje eller varannan timme, och någon längre runda på eftermiddag/kvällen. Jag skulle köra utmaningen en vecka, vilket resulterade i fyra veckor, tills jag skadade ena foten med barfotaintervaller. 

Denna gång
Under oktober månad gav jag mig på motionsutmaningen igen, och nu med andra regler. Som tidigare var utmaningen att motionera minst tre timmar varje dag, men nu minst två kilometer åt gången, och under hela oktober månad. Som en liten draghjälp den här gången fanns nikkes mål om att hamna på topp 30 på den här Twitter/Runkeepe/världsrankingr-listan, vilket gjorde det betydligt lättare för mig att ta en extra runda, för nog fan skulle jag också kunna hamna på topp 30. 

Resultat
Viktmässigt har jag under oktober månad i princip stått still (-0,3 kg), vilket beror på att jag stoppat i mig ohyggligt mycket energi. 
Mätte mig precis och resultatet blev:
Vader: -1 cm
Knä: -2 cm
Lår: -2,5 cm
Höft: -1 cm
Midja: -4 cm
Byst: +/- 0 cm
Och angående topp 30 på listan blev resultatet detta - 440 km promenerat och silverplats på listan, och Nikke höll sig också på topp 30. 

Lågintensivt eller högintensivt
Jag fick frågan en bit in i månaden varför jag inte kör med högintensiv träning om målet är att gå ner i vikt. Att röra på sig tre timmar varje dag på högintensiv nivå bränner otroligt mycket mer energi än lågintensiv träning, men hur många dagar skulle den orken finnas? Jag har bra koll vad och hur mycket jag stoppar i mig, och som jag skrev tidigare har jag ätit massor under oktober månad, och för att förbränna det energiöverskottet funkar det inte med högintensiv träning under kortare tid. Det går att koppla till det vardagsmotion, som att ta trappor istället för hissen varje gång - hur många minuter blir det på en vecka, på en månad, på ett år eller under en livstid? Timmar och minuter som är svåra att ta igen på ett gym eller på en kort löprunda. 

Hur och varför
Den här månaden har det blivit mest promenader, på grund av den där topplistan, och mestadels långa sådana. Tro mig, jag är inte den människan som gillar att promenera, och definitivt inte över två timmar varje dag. Utöver de dagliga promenaderna, som gjort att jag kommit ut genom dörren morgon som sen kväll, har jag sex dagar per vecka spenderat minst 45 minuter på gymet. Och resultaten där har varit upplyftande i och med att jag stoppat i mig en hel del energi har jag orkat öka vikterna, känt mig motiverad och bara kört all in. Men som sagt, mestadels promenader har det blivit under oktober månad. 

Vissa dagar har inte varit roliga alls, men den mentala belöningen av att faktiskt klara av det, att ta sig ut och iväg trots trytande motivation har varit värd det. När ångrade jag ett genomfört träningspass senast? 

Jag har för övrigt ganska mycket problem med ryggen när jag inte rör på mig, och genom att vara ute och promenera och träna mycket så har jag inte känt av ryggen någonting alls över huvud taget, mer än lite träningsvärk efter ryggpass. Jag avslutade september månad med en rejäl förkylning och två veckors vila, så motionsutmaningen blev bara all in - det fick bära eller brista. 

Fokus vid den här utmaningen är att ta en dag i taget. Vad kan jag göra idag

Tillämpa nuet mera - det är det enda vi har. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar