söndag 8 januari 2012

Säg att jag nu "bestämt" mig då.

Inte nog med att jag ska bestämma mig om jag vill vara en tjockis eller inte vara en tjockis, jag ska också börja agera i den riktningen jag bestämt mig för, och det är inte det lättaste.

Ofta, för att inte säga alltid, så finns det en ambivalens inom oss, där den ena sidan vill fortsätta med ohälsosamt leverne och den andra vill leva ett annat liv. Då kan man bli kvitt ambivalensen genom att väga för- och nackdelar mot varandra, och se vilken livsstil som tilltalar mig mest.

Säg att min liv ser ut som att jag äter godis varje dag, rör inte på mig, och väger ett par kilo mer än vad jag själv känner mig bekväm i. Och alternativet kan vara att äta godis en dag per vecka, jag rör på mig mer och gå ner i vikt.

Fördelarna med att fortsätta leva som jag gör idag kan t.ex. vara att det är skönt att inte behöva ha kontroll på vad jag stoppar i mig, jag behöver inte få träningsvärk, jag får mer tid över till annat, och jag behöver inte känna någon press på mig att jag ska hinna iväg till något träningspass, och jag behöver inte lägga massa pengar på varken gymkort eller träningsskor.

Efter att jag gått igenom vilka fördelar det finns med det sätt jag lever idag, så kan jag titta på vilka nackdelar som finns med att leva som jag gör idag. Det kan vara att jag är inte nöjd med mig själv, jag är ofta trött, jag vet att det inte är hälsosamt med godis varje dag, jag kan inte köpa de kläder jag vill ha och jag börjar få ont i knän och rygg.

När den delen är avklarad, så har jag då framför mig både för- och nackdelar med att fortsätta leva som jag lever idag. Då är det dags att övergå till nackdelarna med att äta godis en dag per vecka, börja röra på mig och äta mer hälsosamt i övrigt.

Nackdelarna med att göra en förändring kan t.ex. vara att det är jobbigt, dyrt med gymkort och/eller träningsskor, min familj vill inte äta sån där mat som jag borde äta, det är tråkigt att träna, folk tycker om mig även om jag är tjock, jag måste planera mera, jag får träningsvärk, jag kan inte äta vad jag vill alltid.

När nackdelarna är uppradade är det läge att titta på den sista delen, vad finns det för fördelar med att göra en förändring? Det är här krutet ska ligga, och fördelarna kan t.ex. vara jag kommer bli mycket piggare, mer nöjd med mig själv, jag kommer kunna köpa de kläder jag vill ha och jag kommer leva längre och orka mera.

Så...
1. Fördelar med att leva som jag gör idag.
2. Nackdelar med att leva som jag gör idag.
3. Nackdelar med att göra förändringen.
4. Fördelar med att göra förändringen.

Kolla sedan vilken sida som väger tyngst för dig - kanske är du inte redo för en förändring?

1 kommentar:

  1. Lars Emanuelsson8 januari 2012 11:29

    Mycket bra, precis så känns det.. man försöker hitta ursäkter att falla tillbaka hela tiden.. "folk tycker om mig ändå", men om man inte tycker om sig själv då? Nån gång måste man bryta ett mönster om man vill ha en förändring. Underlättar med rolig/varierad träning, mål/delmål som man verkligen känner för, upptäcka att nyttig mat kan vara enkel/god, planera rolig sysselsättning efter maten så man slutar tugga när man är mätt, och inte faller ner i soffan med en påse godis. Inte så ofta iaf :)

    SvaraRadera