lördag 4 mars 2017

Att skriva matdagbok.

Den tjugonionde februari förra året började jag skriva matdagbok, vilket innebär frekvent användande av hushållsvåg och en app för kostregistrering. Till en början var målet att gå ner några kilon och att inte äta en massa skräp, vilket i mina ögon är allt det där som vår kropp egentligen inte behöver i form av godis, chips, kakor, bullar och glass bland annat. En månad går bra, och det vet jag att jag klarar av.  Och resultatet blir viktnedgång, att jag blir piggare och får ett jämnare humör. Varje gång.

Det är lite halvmeckigt i början innna man fått in de vanliga livsmedlen i appen, sedan ligger alla som "senaste" och det är bara att registrera mängden. Jag lägger inte så mycket energi på att komma ihåg hur mycket maten innehåller, utan lägger bara in det jag ätit och druckit. Jag kan konstatera att äter jag bra mat, och inget skräp, så krävs det bra mycket mat för att jag ska gå över det dagliga rekommenderade kaloriintaget, speciellt i jämviktsläge och med dagliga löprundor. 

Jag har långt ifrån alla dagar under året  hållit mig inom mitt dagliga rekommenderade intag. Ofta ätit mer än vad jag borde, men samtidigt inte lagt något negativ energi i det eller känt någon ångest för det. Kroppen mår bättre av positiv energi. Vågen har trots allt visat samma siffra sedan ungefär ett halvår tillbaka, plus/minus något kilo.

Den här veckan, då det gått ett år med dagligt registrerande av alla intag, så har jag valt att sluta. Jag känner tillit till mig själv, och att jag kan äta lagom utan att behöva väga och mäta allt. Så länge jag inte börjar äta godis och chips varenda dag. 

Att ändra ett beteende ger mer än att förbjuda sig själv att äta vissa saker. Men lagom är svårt när man (=jag) är en all-in-individ.

En dag i taget bara. Och nej, man måste inte unna sig saker och det är inte roligare att äta godis än frukt. På riktigt. 

Eller är du en sån som tycker folk är tråkiga om de inte äter tårta eller dricker alkohol? 

I så fall ligger problemet hos dig. 

Är du en sån som är rädd att någon annan ska tycka att du är tråkig eller otacksam som inte dricker alkohol eller inte tackar ja till tårtan som du egentligen inte tycker om? 

Byt umgänge till personer som accepterar dig som du är, och inte dömer dig för de val du gör. Folk kommer allt att tycka. 

Kärlek. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar